feed-image RSS
6 mei 2017

Zee-orgel maakt muziek van golfslag

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

De Kroatische architect Nikola Bašić had genoeg van de saaie betonnen structuren waarmee zijn door de oorlog geteisterde stad Zadar werd herbouwd. Hij besloot om een beetje muziek naar het gebied te brengen. Daarvoor bouwde hij een ongelooflijk, op de natuur gebaseerd muziekinstrument: het zee-orgel. Dit bijzondere ‘instrument’ bestaat uit 35 orgelpijpen die zijn geïnstalleerd in het marmeren zeehoofd van de stad.

NB het zee-orgel bij zadar kroatie
In de uitgestrekte marmeren trappen aan de Adriatische Zee zet het 70 meter lange zee-orgel, of Morske Orgulje, golven om in toevallige, maar rustgevende ritmische klanken. Elke groep treden bevat vijf orgelpijpen die zijn gestemd in een muzikaal akkoord. De pijpen zijn met elkaar verbonden via een aantal nauwe kanalen en reageren op golven en de wind.

Perfecte tribune
Het zee-orgel is niet alleen geliefd bij de plaatselijke bewoners en toeristen, maar heeft ook al een aantal architectuurprijzen gewonnen. Een daarvan was de Europese Prijs voor Stedelijke Openbare Ruimte, waarbij het werd omschreven als ‘de perfecte tribune om te kijken naar de zonsondergang in de zee en de omtrekken van het nabijgelegen eiland Uglian, terwijl je luistert naar de muzikale composities die door de zee zelf worden gespeeld'.

Architectonische instrumenten
Het dromerige zee-orgel is overigens niet het eerste architectonische instrument. De Nederlandse kunstenaar Jeroen Bisscheroux bouwde ‘Toon’ in Assen: drie grote conische hoorns waardoor je naar de omgeving kunt luisteren, en studenten in Estland gebruikten onlangs drie enorme  houten megafoons om de geluiden van een bos te versterken.

Bekijk én beluister het zee-orgel via dit filmpje.


 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.