feed-image RSS
9 juni 2017

‘Vloeibare schoen’ van Reebok

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Net als alle schoenenfabrikanten van naam, heeft ook Reebok een toekomstlab waarin het zoekt naar betere, gemakkelijkere en snellere manieren om sportschoenen te produceren. En voor de buitenste laag van de zool heeft het merk een nieuwe productiewijze gevonden: 3D tekenen. Tekenen? Jawel, tekenen.

NB nieuws 28404 34687 item original
3D printen gaat een beetje te langzaam in de ogen van Bill McInnis, voormalig Nasa-man en 'chef toekomst' bij Reebok. En de traditionele werkwijze in schoenenland is al helemaal achterhaald. Het is niet voor niets dat alle schoenenreuzen zich bezig houden met nieuwe technieken, want een normale schoen wordt gemaakt met behulp van vele mallen. En dat rekt het productieproces tot bijna anderhalf jaar.

Polyurethyaan
McInnis ging op zoek naar een productiemethode die hem van de mal af zou helpen en kwam uit bij een industriële dispenser en vloeibaar polyurethaan. De gerobotiseerde machine tekent de schoenzool met dikke slierten polyurethaan. "Een van de voordelen van dit materiaal is dat je het tot verschillende niveaus kan laten uitharden. Hard, zacht, allemaal in één materiaal. Dat is ideaal voor de zool van een sportschoen", aldus McInnis.

Optimale 3D pasvorm
Tot nu toe wordt de zool op slechts twee hardheden geprint, maar ook dan al heeft hij voordelen voor de sporter: volgens Reebok geeft de zool vele malen meer energie terug dan een traditionele sportschoen. En de zool stretcht langs de voet. "Straks hebben we een individuele schoen voor elke gebruiker. Met de ideale hardheid en een optimale 3D pasvorm."

Bekijk hier een filmpje over de 'vloeibare schoen'.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.