feed-image RSS
16 september 2017

Houten loopfiets zet ‘eerste stapjes’

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Kleine kinderen profiteren nog steeds van de uitvinding van Karl von Drais die op 12 juni 1817 de eerste langere tocht met zijn loopfiets maakte. Tweehonderd jaar later maken informatici van de Universität des Saarlandes in het Duitse Saarbrücken, de ‘Draisine 200.0’ ook aantrekkelijk voor volwassenen met een elektrische variant. Een e-loopfiets dus.

NB videos 115 34854 item original
Het houten prototype is uitgerust met een elektromotor, een batterij en sensoren en heeft een minicomputer aan boord. De motor schakelt zichzelf in zodra de berijder zich met diens benen afzet van de grond. Het is verleidelijk om het project, dat onder leiding staat van professor Holger Hermanns, te bestempelen als ‘uit de hand gelopen speelgoed’. Maar het fundamentele onderzoek van de informatici is ook bedoeld om de zich in een stroomversnelling bevindende e-bike industrie te helpen om programmeerfouten te voorkomen.

Prototypes
In slechts enkele maanden tijd werd, samen met een Belgische fietsenspecialist, een prototype opgeleverd. ‘Loopt’ de berijder te hard van stapel dan kan met behulp van een voetpedaal die zich op het voorwiel bevindt worden afgeremd. De elektromotor van 200 Watt, aangestuurd via een Raspberry Pi en gevoed door een batterij van 750 gram, is gesitueerd in de naaf van het achterwiel en is met een kabel gekoppeld aan een minicomputer in het frame van het loopwiel. Pas het derde prototype bleek zo stabiel dat het zich door schokken, bijvoorbeeld veroorzaakt door oneffenheden in het wegdek, niet meer van de wijs laat brengen. De onderzoekers gaan zich nu richten op langere testritten met het huidige prototype.

Bekijk hier een video van de ‘eerste stapjes’ van de Draisine.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.