feed-image RSS
6 mei 2017

Green Team Twente onthult nieuwe waterstofauto

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Green Team Twente onthulde recentelijk de nieuwe waterstofauto H2∞ (‘H2Infinity'). Hiermee mikt het team op een podiumplek tijdens de Shell Eco Marathon, de grote Europese duurzaamheidsrace die van 25 tot 28 mei in Londen wordt gehouden. Het Twentse studententeam wil zo dicht mogelijk bij de 'heilige' 1 op 1000 rijden en daarmee de derde plek van vorig jaar minimaal evenaren. Het is de tweede keer dat de Eco-marathon in Londen plaatsvindt. De vele heuvels in het parcours rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park bieden unieke uitdagingen voor de deelnemers.

NB auto op waterstof
Green Team Twente loopt voorop in de sterke opkomst van de waterstofauto. Zo zijn veel autofabrikanten al gestart met de grootschalige productie van auto's op waterstof.

Efficiëntie van 99.1%
Het huidige team heeft de versnellingsbak aangepast, zodat er een optimale efficiëntie van 99.1% kan worden behaald. Daarmee is het team in staat om van Enschede naar Genève te rijden met slechts één liter brandstof (energie-equivalent van benzine). Het team innoveert dit jaar ook met een speciale koppeling. Teamleider Vitto Bonnemayers: "Daarmee kan de bestuurder de wielen op tactische momenten loskoppelen van de motor. Op die manier elimineer je de weerstand van de hele aandrijflijn. Dat maakt een belangrijk verschil in de totale efficiëntie van de auto. Met een simpele knop kan de bestuurder dit systeem bedienen."

Afgekeken van Formule 1
Nieuw in de H2∞ is tevens een op de Formule 1 geïnspireerd stuur. De bediening van alle functies in de auto, van gas geven tot de verlichting, bevindt zich op dit stuur. De achterophanging van de auto kreeg vorig jaar al een belangrijke verbetering met de upgrade naar een zogenoemd double wishbone systeem. Dit systeem bestaat uit lichtgewicht koolstofvezel buizen die ervoor zorgen dat de wielen van de auto onafhankelijk van elkaar kunnen veren. Een soortgelijk systeem wordt ook gebruikt in de Formule 1. Tot slot bouwde het team een systeem in om real-time de gegevens van alle onderdelen in de auto af te kunnen lezen, de CAN OtA: CAN-bus Over the Air. Bonnemayers: "Op basis van die gegevens  kunnen we tijdens de race onze rijstrategie aanpassen om zo nog efficiënter te rijden. Daarnaast kunnen we hiermee van buitenaf instellingen in de auto aanpassen als de raceomstandigheden veranderen. Dit is een groot voordeel."

Green Team Twente
Green Team Twente 2017 bestaat uit 19 studenten van verschillende disciplines. Het grootste deel studeert Electrical Engineering of Werktuigbouwkunde aan de UT, maar het team telt ook studenten van de opleidingen Industrial Design, Advanced Technology, Technical Computer Science, Technische Natuurkunde en Technische Bedrijfskunde. Bij verschillende studies is het mogelijk de minor ‘Green Team Twente' te volgen.

Bekijk hier een filmpje met uitleg over rijden op waterstof.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.