feed-image RSS
12 oktober 2017

Eerste 3D-geprinte autobrug getest

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

De eerste 3D-geprinte autobrug ter wereld is bijna klaar. De betonnen ‘Ultrabrug’ werd al in onderdelen getest in Groningen. De volledige brug komt te staan in de omgeving van Blauwestad, een waterrijk natuur- en woongebied ten oosten van de stad Groningen.

NB 3D autobrug
De brug is geprint bij de TU Eindhoven en is ontwikkeld door FDN, een innovatief ingenieurs- en aannemersbedrijf in Amsterdam. Eén van de specialismen van FDN is het ontwerpen en bouwen in Ultrahogesterktebeton. Na jarenlang onderzoek en vele investeringen mag FDN zich een specialist noemen in het materiaal en heeft FDN de Ultrabrug van Ultrahogesterktebeton ontwikkeld en gebouwd. De originaliteit en innovativiteit van de Ultrabrug heeft de afgelopen jaren al geleid tot het winnen van diverse prijzen.

Uitdagende klus
Een complete brug printen vormt een uitdagende klus. Niet zozeer qua omvang, maar wel qua sterkte. "Vorig jaar hadden we nog geen idee hoe we dit moesten doen, nu zijn de liggers er", zegt ingenieur Dil Tirimanna van FDN. "In China printen ze complete huizen. Maar een brug moet een enorme draagkracht hebben." Is het printen van dit soort grote constructies de toekomst? Volgens Tirimanna in elk geval voor bruggen van 20 tot 30 meter. Maar of het heel snel de standaard wordt? Daarvoor is mogelijk nog tijd nodig. "De bouwsector is conservatief", vindt de ingenieur. "Een toepassing kan heel goed zijn, maar de markt moet het ook accepteren."

Lees hier meer over de Ultrabrug.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.