feed-image RSS
11 november 2017

Een ‘Fitbit’ in je maag

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Een flexibele sensor, ontwikkeld bij MIT en Brigham en Women's Hospital in Boston, kan bewegingen in de maag bewaken, voedselinname detecteren en zichzelf gedurende minstens twee dagen van energie voorzien. Het apparaat, waarover het tijdschrift Nature Biomedical Engineering recentelijk berichtte, kan worden gebruikt om vast te stellen hoe vaak een persoon eet en helpt bij het monitoren van verschillende darmstoornissen.

MIT-Wireless-Power 0
"Het begrijpen van buikbeweging helpt ons, als zorgverleners, om mogelijk in te grijpen om patiënten echt te helpen", zegt auteur Giovanni Traverso, gastro-enteroloog en biomedisch ingenieur bij Brigham en Women's Hospital en Harvard Medical School. Het apparaat is 2 bij 2,5 centimeter en bestaat uit een flexibel polymer met elektronische schakelingen: een gouden elektrode bovenop en een platina-elektrode aan de onderzijde. Het dunne apparaat kan worden opgerold en worden ingeslikt. De ingenieurs testen het apparaat nu op varkens. Flexibiliteit is van groot belang, zegt co-auteur Canan Dagdeviren, assistent-professor in MIT's Media Lab, omdat het ‘significant’ de veiligheid verbetert bij inname van het apparaat.

Zelfladend vermogen
Eenmaal in de buik blijft het dunne lapje aan het slijmvlies van de maagwanden zitten en detecteert elke beweging. Die beweging zorgt ervoor dat het apparaat onderscheid kan maken tussen verschillende soorten voedsel dat wordt verteerd, zegt Traverso. Bovendien maakt het gebruik van die beweging om zichzelf op te laden. Dat unieke vermogen om zichzelf op te laden, kan worden gebruikt bij de ontwikkeling van andere apparaten in de darm en het lichaam, voegt hij er aan toe. Het huidige prototype werkte 48 uur zonder mechanische of elektrische afbraak.

Digitaal meetsysteem
Voorlopig is het apparaat slechts een proof of concept, maar Traverso kan zich voorstellen dat artsen het in de toekomst kunnen gebruiken voor patiënten met aandoeningen zoals gastroparesis, een aandoening geassocieerd met diabetes waarbij de maag niet goed werkt. Als we eenmaal gewend zijn aan het inslikken van kleine capsules, zou het apparaat net zo normaal kunnen zijn als een Fitbit, maar dan om voedselinname te meten. Een dergelijk digitaal meetsysteem kan mogelijk leiden tot meer gewichtsverlies, voor bijvoorbeeld personen die met obesitas worstelen.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.