feed-image RSS
12 oktober 2017

‘Drone in the dark’ ziet ook in schemering

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Met behulp van een speciale camera laten onderzoekers van de Universität Zürich onderzoeksdrones ook bij slechte zichtcondities en snelle manoeuvres veilig vliegen. Dit opent nieuwe toepassingsmogelijkheden voor drone-vluchten, bijvoorbeeld het zoeken naar vermisten in de avond- of ochtendschemering.

NB drone dark nieuws 28835 35236 item original
Om veilig te kunnen vliegen, moeten drones steeds hun exacte positie kennen en zich kunnen oriënteren. Commerciële drones gebruiken daarvoor een GPS-systeem, maar dat is zeker binnen gebouwen en in stedelijke gebieden niet geheel betrouwbaar. Bovendien functioneren de conventionele ingebouwde camera's alleen bij goed licht en lagere snelheden, omdat de foto's anders door de beweging onscherp worden en niet worden herkend door beeldverwerkingsalgoritmen. Om dit probleem op te lossen gebruiken professionele drones meestal dure en omvangrijke laserscanners als sensoren.

AI en robotica
Een onderzoeksgroep van de Universität Zürich en het Zwitserse onderzoeksconsortium NCCR Robotics heeft nu een alternatief ontwikkeld, opdat drones bij de meest uiteenlopende omgevingscondities kunnen vliegen. Dankzij een speciale camera, die bijna net zo gevoelig is als het menselijk oog, verliest de drone ook bij snelle bewegingen niet zijn oriëntatie en kan in het donker meer zien dan conventionele camera's. Het onderzoeksproject combineert als eerste in zijn soort kunstmatige intelligentie met robotica. Hierdoor kunnen drones binnenkort veel autonomer en sneller vliegen dan nu het geval is, in het bijzonder bij slecht licht.

Camera registreert veranderingen
Het onderzoeksteam programmeerde bestaande drones zodanig, dat deze met behulp van de ingebouwde camera zijn positie in de kamer herkent. Deze zogeheten ‘event camera' is een gezamenlijke ontwikkeling van de Universität Zürich en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. In tegenstelling tot conventionele camera's bepalen gelijktijdig event camera's niet het totale beeld, maar registreren ze veranderingen in de helderheid van elke afzonderlijke pixel. Zo wordt het beeld ook bij snelle bewegingen en bij slecht omgevingslicht scherp.

Nieuwe software
De onderzoekers aan de universtiteit ontwikkelden bovendien nieuwe software om de data van de event camera efficiënt te verwerken en autonome vluchten met hogere snelheden en bij slechter licht mogelijk te maken. Van event camera's voorziene drones kunnen, samen met de ontwikkelde software, reddingsteams ondersteunen in situaties die conventionele drones te boven gaan, bijvoorbeeld bij het zoeken en bergen bij slecht licht in de avond- en ochtendschemering. De drones zijn ook sneller op hun bestemming in catastrofebieden om sneller overlevenden te kunnen lokaliseren.

Prototype voor de toekomst
Er moet echter nog veel werk worden verzet voor deze drones daadwerkelijk kunnen worden ingezet. De voor de tests gebruikte camera is een vroeg prototype en de onderzoekers moeten bewijzen dat de software ook buiten het laboratorium goed functioneert. Ze verwachten dat ze het zullen klaarspelen. Hun tests tot nu toe hebben al aangetoond, dat de combinatie van een standaard camera en een event camera het systeem nauwkeuriger en betrouwbaarder maakt.

Kijk hier mee met de 'drone in the dark'.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.