feed-image RSS
9 juni 2017

Botsende drone brengt ondergrondse grotten in kaart

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Ook handig voor straks op Mars: in ondergrondse grotten op Sicilië heeft astronaut Luca Parmitano van ruimtevaartorganisatie ESA onlangs proeven gedaan met een drone die een 3D-kaart bouwt door tegen wanden aan te vliegen. Ook vond hij met behulp van een warmtecamera een doorgang naar een nog onontgonnen plek waar mensen niet kunnen komen. Daar bleek water te zijn.

NB nieuws 28403 34685 item originalVoor de gemiddelde aardbewoner is het toekomstmuziek, maar voor de European Space Agency (ESA) dagelijkse kost: het bewoonbaar maken van andere planeten. Wat heb je daarvoor nodig? Wat is veilig en wat niet? Het moge duidelijk zijn: een drone die onbekend gebied kan onderzoeken, is van onschatbare waarde. 

Cucchiara grotten
Ondergrondse grotten lijken in veel opzichten op verre planeten. Het is er krap, donker, en de mens is voor zijn veiligheid afhankelijk van apparatuur. Een goede plek dus om tests uit te voeren. De Cucchiara grotten in de buurt van de Italiaanse plaats Sciacca herbergen onder meer een 100 meter diepe kloof, waar de temperaturen oplopen tot 37 graden Celsius. Parmitano, die op stap was met een groep onderzoekers van La Venta Association en de Commissione Grotte Eugenio Boegan, maakte dan ook meteen van de gelegenheid gebruik om koelvesten uit te proberen. "Dit soort tests helpt om erachter te komen welk materieel geschikt is voor bijvoorbeeld in de lavatunnels op Mars", aldus Parmitano, die een drone gebruikte van het merk Flyability.

 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.