feed-image RSS
12 oktober 2017

Bomen ‘bespelen’ de synthesizer

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

Als je een boom voorziet van sensoren, kun je de sapstroom meten, het dag- of seizoensritme, het vochtgehalte en de fotosynthese. Dat heeft kunstenaar Bert Barten omgezet in geluid. Onlangs vond een eerste concert plaats, van een ceder in Bergeijk. Daarbij bleek dat bomen een kennelijke voorkeur hebben voor minimal music.

bomenconcert
Voor het concert plaatste Barten allerlei sensoren op de ceder. Die registeren elektrische impulsen die veroorzaakt worden door de fysiologische processen in de boom en zijn verbonden met een synthesizer waar de impulsen worden omgezet in muziek. Barten: "De impulsen komen van de boom, wij bepalen met de synthesizer het geluid. De boom is de componist, wij zijn de arrangeur." Barten heeft ook een boom een groeiseizoen lang gemonitord, van april tot november. Die opnames zijn gecomprimeerd, zodat er een muziekstuk van anderhalf uur ontstond.

Interessant experiment
Frank Sterck van de universiteit in Wageningen hielp Barten op weg. "Als we straks opnames en muziek hebben van een grotere hoeveelheid bomen, op verschillende groeiplaatsen, in verschillende klimaatgebieden, en met verschillen in leeftijd en vitaliteit, kan het wetenschappelijk interessant worden. Misschien leren we met deze nieuwe samenwerking tussen wetenschappers, technici en kunstenaars om op een andere manier naar het fysiologisch functioneren van bomen en bossen te kijken."

Voorlopers
Geheel nieuw is het overigens niet. Ere wie ere toekomt: Paul Godschalk, theater elektronicus, plakte in 1984 al elektroden aan zijn kamerplanten en verbond die met synthesizers om ze een concert te laten geven. Beeldend kunstenaar Pjotr van Mook plakte in diezelfde tijd muzikanten vol met elektroden en stuurde met hun hartslag, ademhaling en spierspanningen, een verzameling Moog synthesizers aan.

Luister mee!
Beluister hier het concert ‘Talking Trees'. Het begint op circa 3.30 min., na een interview met Bert Barten. Bij dit concert speelt de ceder waar de sensoren aan bevestigd zijn live. Daarnaast heeft Barten van diverse bomen verspreid over Europa het geluid opgenomen dat ook wordt afgespeeld. De meningen over Barten’s concert zijn wisselend. ‘Wat een onzinnige manier om geld weg te smijten’, liet iemand weten. Een andere luisteraar ziet (of 'hoort') het breder: ‘Geweldig om te zien hoe biologie, technologie en de Muze samenwerken en tot een boeiende performance komen.’
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.