feed-image RSS
12 mei 2017

Adidas kiest voor serieproductie met 3D-printer

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukken

In samenwerking met het 3D-printbedrijf Carbon gaat Adidas de serieproductie opzetten van een schoenenlijn waarvan de tussenzool (het sponsachtige voetkussen) wordt gemaakt met een 3D-printer. De schoen, die Futurecraft 4D gaat heten, wordt in eerste instantie geproduceerd in een oplage van 5.000 paren tegen het eind van het jaar. Volgend jaar zou dat moeten toenemen tot 100.000 paren.

shoe
Hoewel 3D-printen vaak wordt aangeprezen vanwege de mogelijkheid om maatwerk-producten te vervaardigen, gaat Adidas beginnen met een enkel ontwerp, om de techniek te testen. Het uiteindelijke doel is echter om elke schoen op maat te maken, passend bij de unieke contouren van iedere voet.

Serieproductie
Het is niet de eerste kennismaking met 3D-printen voor Adidas. Een eerder model van de Futurecraft schoen werd gemaakt met Materialise en verkocht voor $ 333. Adidas is niet de enige schoenenfabrikant die zich verdiept in de printtechniek, maar waar 3D-geprinte schoenen meestal worden gemaakt in kleine aantallen is de keus van Adidas voor serieproductie opmerkelijk. Het idee om voorwerpen ‘on demand' te printen is aantrekkelijk, maar de realiteit is genuanceerder. Het proces is traag en duur en andere productieprocessen blijven superieur voor economische serieproductie. Adidas en Carbon verwachten echter dat dit voor een aantal producten gaat veranderen.

Sneller en completer
Carbon printers werken niet door het stapelen van laagjes, maar gebruiken licht en hitte om een vloeibare hars selectief uit te harden. Dat proces heeft praktische voordelen: het is bijvoorbeeld relatief snel. Het printen van zolen duurde bij Adidas 10 uur - dat is nu nog maar 90 minuten. En het is de bedoeling om die printtijd terug te brengen tot 20 minuten. Bovendien wordt elke zool continu geprint, aan één stuk. Dat voorkomt zwakke plekken tussen gestapelde laagjes. En de specifieke honingraat-geometrie van de zool zou met spuitgieten niet mogelijk zijn. De techniek maakt ook snellere en completere prototypen mogelijk. Adidas probeerde ongeveer 50 designs voordat ze tot een uiteindelijke keuze kwamen.

Bekijk hier een Carbon 3D-printer demo.
 

Toegang archief

Gratis voor abonnees


activeer_uw_inlog

Meer Product

Volg ons nu ook op Follow vakbladproduct on Twitter en

linkedin!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis digitale nieuwsbrief. Blijf maandelijks op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de sector.

Winkelmandje

Uw mandje is momenteel leeg.